keskiviikko 12. huhtikuuta 2017

99 vuotta Ruosniemen taistelusta



Tänään tulee kuluneeksi 99 vuotta Ruosniemen taistelusta



TAISTELUT 12.-13.4.1918


Ruosniemen juoksuhaudat ovat molemmin puolin nykyistä Ahteentietä. Tien itäpuolella kolme pätkää ja länsipuolella aivan tien vieressä kumpareella olevan lisäksi metsässä neljä erillistä pesäkettä. Ne on rakennettu venäläisten toimesta I maailmansodan aikana saksalaisten maihinnousun varalta ja ne kuuluvat samaan puolustuslinjaan kuin Hyvelänahteen juoksuhaudat.


Taistelun kulku:

(lähteenä mm. Kaarlo Saarenheimo; Porin Rykmentti vapaussodassa ja Vapaussodan historia osa VI)

Punaiset vetäytyivät Noormarkusta ja Porin Rykmentin 1. pataljoonan 3.komppanian kaksi joukkuetta seurasi johtajanaan vänrikki Yrjö Kaipiainen.

Nykyisen Järvikylän kohdalla (silloinhan ei kylää vielä ollut) ne törmäsivät punaisten jälkivarmistukseen puolen päivän jälkeen ja vetäytyivät lyhyen taistelun jälkeen kummankaan osapuolen kärsimättä tappioita pari kilometriä taaksepäin.

Kaipiainen odotti, että muu osa komppaniasta saapui iltapäivällä kello 16 aikaan paikalle luutnantti Arvo Lyytisen johdolla.

Lyytinen asetti kaksi konekivääriä ja kaksi ryhmää miehiä tukemaan peltoaukean laitaan ja lähti lopulla osalla komppaniasta kiertämään punaisten oikeaan sivustaan. Kiertoliike kesti koko illan.

Kun kiertävä joukko oli päässyt punaisten sivuun (nykyisen Karhumaantien varressa olevat juoksuhaudat) koko komppania hyökkäsi. Hyökkäys alkoi 13.4.1918 yöllä yhden aikaan.

Taistelu oli ankaraa lähitaistelua (pistintaistelua) ja punaiset kärsivät tappioita. (Sotasurmat sivuston mukaan ainakin kaksi punaista kaatui).

Osa punaisista antautui ja loput pakenivat Ruosniemen kylän alueelle. Valkoisten seuratessa, (kaksi joukkuetta eteni tietä pitkin ja loput ketjussa tien vierustoja) ,punaiset pakenivat Toejoen kautta kaupungin alueelle.

Toejoen silta oli räjäytetty.
Valkoiset saapuivat kantakaupungin alueelle 13.4. klo 11.45. Kokemäenjoen ylittävä silta oli räjäytetty, samoin kuin kaikki jokisatamassa olleet laivat upotettu. Viimeiset punaiset vetäytyivät Porista 13.4. klo 10.00 lähteneellä junalla, samalla polttaen rautatieaseman.

Alla linkki ns. Senaatin kartastoon, venäläinen sotilaskartta alueesta vuodelta 1907.

http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=1164082